Cum să supravieţuieşti unei pierderi semnificative

Unul dinatetre cele mai dificile lucruri pe care le vom experimenta vreodată este pierderea cuiva – sau a ceva – drag. Durerea este un răspuns normal şi natural la această pierdere. În timp ce moartea este una dintre pierderile cele mai comune, durerea vine şi o dată cu alte schimbări mari sau mici din viaţa noastră, cum ar fi o boală gravă, terminarea unei relaţii, pierderea unui loc de muncă, mutarea într-un oraş necunoscut, sau alte schimbări ce privesc stilul de viaţă.
Chiar daca nu suferiţi în momentul de faţă, poate fi benefic sa va gândiţi la procesul acesta. În esenţa sa, durerea este o parte din experienţa de a fi în viaţă şi de a fi o fiinţă umană. Şi în timp ce durerea nu este un lucru plăcut, ea ne poate oferi introspecţie, compasiune şi putere pe care altfel nu am fi găsit-o.
În continuare sunt prezentate câteva modalităţi prin care putem avea acces la aceste calităţi, supravieţui unei pierderi semnificative sau ajuta pe cineva care experimentează durere/suferinţă.
  • Aşteptaţi-vă la un proces
 Durerea este o experienţă ce are continuitate. Scopul “doliului”, suferinţei, nu este acela de a ajunge la o finalitate sau de a nu ne mai simţi într-un fel anume. În schimb, acesta este un process de învăţare – înveţi cum să trăieşti cu emoţiile tale în fiecare zi şi în fiecare moment. Chiar şi dupa ani şi ani, o zi specială sau un anumit miros pot declanşa un nou val de amintiri şi sentimente legate de acea pierdere.
  •  Acceptarea pierderii
“Când cineva se naşte ne bucurăm, când cineva se casătoreşte sărbătorim”, scria Margaret Head, “dar când cineva moare încercăm să ne purtam ca şi cum nu s-a întâmplat nimic”. Dacă cineva din viaţa noastră suferă, faceţi tot posibilul să acceptaţi că ceva s-a întâmplat. Evitaţi clişeele. Nu forţaţi persoana respectivă să vorbească dacă nu este pregatită. Deşi poate părea ciudat, un gest simplu cum ar fi o îmbrăţişare, sau a sta împreună fără să vorbeşti, poate fi important.
  •  Lăsaţi suferinţa să acţioneze în ritmul ei
Nu există o soluţie universală, o serie de paşi care sa ne facă să suferim mai puţin, o abordare magică pentru a grăbi vindecarea. A trăi cu suferinţa ne cere să conştientizăm pe deplin sentimentele noastre.
  •   Cereţi ajutor
Bazaţi-vă pe sistemul vostru de susţinere. Dacă nu sunteţi siguri cum sa cereţi ajutor, “Trec printr-o perioada grea…” este un mod bun de a incepe. Daca aveţi nevoie de mai mult ajutor decât vă pot oferi prietenii şi familia, căutaţi sprijin şi în cadrul unui grup sau la consilierul sau terapeutul dumneavoastră.
La fel ca şi în cazul oricărui alt proces, învăţarea de noi abilităţi şi modalităţi de a face faţă durerii este un proces care durează ceva timp. A fi îngăduitori faţă de dumneavoastră înşivă poate fi un prim pas important către o vindecare mai profundă care va avea ramificaţii odata ce suferinţa nu mai este aşa puternică.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>